Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠ Τεχνική Βοήθεια 2014-2020

  Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΤουρισμούΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕΣΠΑ 2014-2020

Νέα

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας

9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης

9/5/2019


​Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σο​​​​υμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διοργανώνουν την Ημέρα της Ευρώπης, την ετήσια Ημέρα Ελεύθερης Προσέλευσης στις Βρυξέλλες στις 4 Μαΐου, στο Λουξεμβούργο στις 9 Μαΐου και στο Στρασβούργο στις 19 Μαΐου.

Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν επίσης εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Η Ημέρα Ελεύθερης Προσέλευσης είναι μια μοναδική ευκαιρία γιαν να δουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από κοντά πώς επηρεάζουν τη ζωή τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με επισκέψεις στα κτίρια των θεσμικών οργάνων και συμμετοχή σε ειδικές δραστηριότητες, όπως δημόσιες συζητήσεις και ξεναγήσεις.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19/12/2022