Ενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Απενεργοποίηση πιο προσπελάσιμης λειτουργίας
Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Απενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
Ενεργοποίηση κινούμενων σχεδίων
TEBO για κινητές συσκευές TEBO για desktop
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ
  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    • Πληροφορίες
    • Εξειδίκευση Προγράμματος
    • Έργα Στρατηγικής Σημασίας
    • Επιτροπή Παρακολούθησης
    • Υποπρόγραμμα Β'
  • ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    • Σύσταση Υπηρεσίας
    • Οργανόγραμμα
  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ-ΕΝΤΑΞΕΙΣ
    • Προσκλήσεις
    • Προγραμματισμός Επικείμενων Προσκλήσεων
    • Αποφάσεις Ένταξης
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
    • Εγγραφή στο ΟΠΣ νέου χρήστη
    • Εγγραφή στο ΟΠΣ υφιστάμενου Χρήστη
    • Ενημέρωση Καρτέλας Φορέα
  • ΝΕΑ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    • Νέα
    • Διαγωνισμοί
    • Κατάλογος Παρόχων Υπηρεσιών

  • Λοιπά

Συχνές ερωτήσεις

  • Ενέργειες
  • Εκτύπωση σελίδας
  • » Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το εάν πρέπει να αναρτώνται στην Ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας τα έγγραφα - προσκλήσεις που αποστέλλονται στους δικαιούχους και αφορούν την ένταξη των έργων γεφυρών και των μεταφορόμενων έργων στο ΕΣΠΑ.

    Σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΣΔΕ) η ΕΔΑ δημοσιεύει καταλλήλως (διαδίκτυο, εφημερίδες εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, κλπ.) την πρόσκληση (προκήρυξη) ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι έλαβαν γνώση για την ύπαρξη και το περιεχόμενό της.

    Επίσης, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό κανονισμό, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην δημοσιότητα των παρεμβάσεων και την πληροφόρηση όχι μόνο των ενδιαφερομένων αλλά και του ευρύτερου κοινού για τις παρεμβάσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Θα πρέπει δηλαδή να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα δημοσιότητας που θα εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή διάδοση της πληροφορίας.

    Για την εξασφάλιση της δημοσιότητας των ενεργειών της εκάστοτε αρχής που ασκεί καθήκοντα διαχείρισης, οι προσκλήσεις που αφορούν τα έργα γέφυρες και τα συνεχιζόμενα ή μεταφερόμενα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αρκεί να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα της οικείας αρχής κλπ).

    Όσον αφορά τις λοιπές ενέργειες δημοσιότητας των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων (ο κατάλογος των δικαιούχων, οι ονομασίες των πράξεων και το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στις πράξεις κλπ) αυτές εφαρμόζονται υπό τους ιδίους όρους που εφαρμόζονται για οποιοδήποτε άλλη πράξη.


  • » ol liΕίναι επιλέξιμη η δαπάνη προμήθειας αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος ως διακριτό υποέργο, στο πλαίσιο υποβολής πρότασης που αφορά σε κατασκευή – ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων;/li liΗ προμήθεια αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος εμπίπτει στις θεματικές προτεραιότητες της πρόσκλησης με Α.Π. 10766/23.12.2008 της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής (κατηγορία πράξης: Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και υγρών αποβλήτων) και δύναται να χρηματοδοτηθεί ως δράση./li/ol

    Σύμφωνα με το άρθρο 26 «Επιλεξιμότητα παγίων στοιχείων» της ΥΠΑΣΥΔ, οι δαπάνες κτήσης ή κατασκευής παγίων (αγορά γηπέδων, κατασκευή έργων υποδομής, κτιρίων, επίπλωσης, εξοπλισμού, μηχανημάτων, οχημάτων) απαραίτητων για την ικανοποίηση του στόχου της πράξης είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο άρθρο.

    Εφόσον η προμήθεια αποφρακτικού βυτιοφόρου οχήματος στο πλαίσιο πράξης που αφορά σε κατασκευή – ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων είναι απαραίτητη για την διασφάλιση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα και την επίτευξη των στόχων της πράξης και δεν αποκλείεται από τη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων της ΕΔΑ της Περιφέρειας Αττικής, τότε δύναται να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη.


  • » Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΠΔ 118/2007 περί προμηθειών Δημοσίου, προβλέπεται για την περίπτωση των ανοικτών και κλειστών διαγωνισμών, η ενώπιον της Αναθέτουσας Αρχής ένσταση κατά α) της διακήρυξής του διαγωνισμού, β) της συμμετοχής προμηθευτή σ΄ αυτόν, γ) της νομιμότητας της διενέργειας του διαγωνισμού &  δ) κατά της κατακυρωτικής απόφασης. Παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε αν στην περίπτωση των πρόχειρων διαγωνισμών, οι συμμετέχοντες σε αυτόν διατηρούν το δικαίωμα ασκήσεως οποιασδήποτε μορφής ενστάσεως.

    Στο άρθρο 2 παρ. 4 του Π.Δ. 118/2007 προβλέπεται ότι για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας αγαθών, η κατ’ είδος ετήσια συνολική δαπάνη των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, διενεργείται πρόχειρος διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός διενεργείται από τριμελή επιτροπή, με υποβολή έγγραφων προσφορών, ενώ δεν απαιτείται δημοσίευση προκήρυξης.

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Π.Δ. 118/2007 ορίζεται ότι κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, της συμμετοχής προμηθευτή σε αυτόν και της διενέργειάς του, έως και την κατακυρωτική απόφαση, επιτρέπεται ένσταση για λόγους νομιμότητας και ουσίας (ενδικοφανής προσφυγή). Δεν γίνεται αναφορά μόνον στους ανοικτούς και κλειστούς διαγωνισμούς, αλλά στο διαγωνισμό εν γένει. Επομένως στον πρόχειρο διαγωνισμό δεν αποκλείεται η άσκηση των ενστάσεων του άρθρου 15, προσαρμοσμένων στον τρόπο διενέργειάς του και εξεταζόμενων κατά περίπτωση. Θα πρέπει όμως να τηρούνται όλες οι τιθέμενες στο άρθρο 15 προϋποθέσεις παραδεκτού της ένστασης, όπως είναι η τήρηση των προθεσμιών της παραγράφου 2, η κατά περίπτωση απαιτούμενη κοινοποίηση της ένστασης στον προμηθευτή κατά του οποίου στρέφεται και η καταβολή του παραβόλου της παραγράφου 6.

    Επιπλέον, δεδομένου ότι η εφαρμογή του άρθρου 15 περί ενστάσεων δεν είναι πάντοτε απρόσκοπτη στην περίπτωση πρόχειρου διαγωνισμού και υπό το πρίσμα των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, θα ήταν σκόπιμο οι αναθέτουσες αρχές κατά περίπτωση να εξετάζουν και τυχόν αιτήσεις θεραπείας που ασκήθηκαν από προμηθευτές σε πρόχειρο διαγωνισμό στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999), παρά την πρόβλεψη και των ως άνω ενδικοφανών προσφυγών.


  • » ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Στην περίπτωση κατά την οποία η προς χρηματοδότηση πράξη περιλαμβάνει και μη επιλέξιμο φυσικό αντικείμενο που θα χρηματοδοτηθεί από άλλη πηγή χρηματοδότησης, στο ΤΔΠΠ ποιος προϋπολογισμός καταγράφεται, αυτός του επιλέξιμου έργου ή το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου; ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΣΟΔΑ Tα έσοδα από την εφάπαξ καταβολή ποσού στο οποίο υποχρεούνται οι ιδιώτες με βάση τον Ν.1069/80 για την σύνδεσή τους με το δίκτυο αποχέτευσης (τέλος ιδιωτικών συνδέσεων) καταχωρούνται ως έσοδα στον πίνακα 1 α –ανάλυση χρηματορροών εσόδων-εξόδων; Ορισμένοι Δικαιούχοι εκφέρουν την άποψη ότι βάσει νομοθεσίας τα τέλη των ιδιωτικών συνδέσεων έχουν ανταποδοτικό όφελος λόγω δαπανών κατασκευής των συνδέσεων και επομένως δεν αποτελούν έσοδα. Στην περίπτωση που τα τέλη αυτά θεωρούνται έσοδα, στις στήλες εξόδων θα περιληφθεί η δαπάνη κατασκευής των ιδιωτικών συνδέσεων; Επιτρέπεται η πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων να είναι εθνικοί πόροι (πχ. Θησέας, ΠΔΕ κλπ) αφού αποτελεί υποχρέωση των ιδιωτών με βάση τον Ν.1069/80; Στα κεφ. 1.2 (προϋπολογισμός και χρηματοδότηση έργου), κεφ. 2.2 (κόστος επένδυσης) και στον πίνακα 1β, βασικό σενάριο, οι δαπάνες επένδυσης ποιο κόστος του έργου αφορούν : α) το συνολικό κόστος του έργου (επιλέξιμο και μη επιλέξιμο) ή μόνο το επιλέξιμο τμήμα; β) τον προϋπολογισμό μελέτης ή το κόστος του έργου που προκύπτει εφαρμόζοντας στην καθαρή αξία του έργου τον μέσο συντελεστή έκπτωσης που δίνεται σε ανάλογα έργα της περιοχής; Σε περίπτωση που ο Δικαιούχος πάρει δάνειο για την πληρωμή του μη επιλέξιμου κόστους του έργου, οι δόσεις του δανείου καταχωρούνται ως έξοδα; Στην περίπτωση που δεν υπάρχει θεσμοθετημένη τιμολογιακή πολιτική σύμφωνα με το κεφ. 2.3 (κανονιστικές διατάξεις, αποφάσεις Δ.Σ. κλπ) και γίνεται απλή εκτίμηση εσόδων, γίνεται αυτή δεκτή; Το σχέδιο χρηματοδότησης (κεφ. 3) πρέπει να είναι συμπληρωμένο κατά την υποβολή της χρηματοοικονομικής ανάλυσης;

    Σε απάντηση του πρώτου σκέλους του ερωτήματός σας, επισημαίνουμε τα εξής:

    Στο χρηματοδοτικό σχήμα του ΤΔΠΠ συμπληρώνεται ο π/υ που προτείνει ο δικαιούχος προς δημόσια χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ και αμιγώς εθνικοί πόροι) και δε μπορεί να συμπεριλαμβάνει ιδιωτική δαπάνη.
    Ο επιλέξιμος π/υ οριστικοποιείται μετά την αξιολόγηση της ΔΑ ως εξής: ο προτεινόμενος από τον δικαιούχο π/υ μεταφέρεται στη στήλη Δ12: Προτεινόμενη Δημόσια Δαπάνη Δικαιούχου του ΤΔΕΠ.

    Στη συνέχεια εγκρίνεται από τη ΔΑ ο π/υ προς δημόσια χρηματοδότηση (Δ13: Συνολική Δημόσια Δαπάνη: η εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη που αντιστοιχεί στους κωδικούς των κατηγοριών δαπανών, σαν αποτέλεσμα της αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή) και τέλος το ποσό επιλέξιμο προς συγχρηματοδότηση (Δ14: Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη από Ε.Π.: η δημόσια δαπάνη, η οποία είναι επιλέξιμη προς συγχρηματοδότηση από το Ε.Π., σύμφωνα με τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες επιλεξιμότητας).

    Σε απάντηση του δεύτερου σκέλους του ερωτήματός σας, επισημαίνουμε ότι, κατ’ αρχήν, για να εκτιμηθεί το κόστος της επένδυσης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πηγές χρηματοδότησης (για παράδειγμα μόνο δημόσια χρηματοδότηση ή μόνο κοινοτική συγχρηματοδότηση), αλλά το σύνολο όλων των δαπανών που προβλέπονται. Η επιλεξιμότητα δαπανών συνυπολογίζεται στη συνέχεια, όπου, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Γενικού Κανονισμού: «Όταν δεν είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση όλο το επενδυτικό κόστος, τα καθαρά έσοδα κατανέμονται κατ' αναλογία στα επιλέξιμα και στα μη επιλέξιμα μέρη του επενδυτικού κόστους.»

    Ειδικότερα για την περίπτωση των ιδιωτικών συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης, προκειμένου να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί τυχόν διαφορετική αντιμετώπιση των παραμέτρων που υπεισέρχονται στη μελέτη, προτείνουμε το τμήμα αυτό να μη ληφθεί υπόψη ούτε στο σκέλος του κόστους επένδυσης ούτε, βέβαια, στο σκέλος των εσόδων. Αναλυτικά:

    1. Οι ιδιωτικές συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης αποτελούν ιδιωτική δαπάνη και δε μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης, στο βαθμό που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. Το τμήμα των συνδέσεων δεν επιβαρύνει το κόστος επένδυσης, το δε τέλος σύνδεσης δεν προσμετράται στα έσοδα.
    2. Με την επισήμανση ότι επίκειται αναθεώρηση του υποδείγματος χρηματοοικονομικής ανάλυσης, και σύμφωνα με τα ανωτέρω:
      α. Αναφέρεται το συνολικό κόστος του έργου εκτός του τμήματος των ιδιωτικών συνδέσεων
      β. Αναφέρεται ο π/υ της μελέτης, με τα δεδομένα που ισχύουν τη στιγμή της εκπόνησης της μελέτης εσόδων.
    3. Βάσει των ανωτέρω, οι δόσεις δανείου που τυχόν συνάπτεται για την κάλυψη ιδιωτικών συνδέσεων δεν καταχωρούνται ως έξοδα. Στην περίπτωση δανείου που συνάπτεται για την κάλυψη του κόστους επένδυσης ή μέρους αυτού, οι δόσεις αποπληρωμής του λαμβάνονται υπόψη.
    4. Ελλείψει θεσμοθετημένης τιμολογιακής πολιτικής, τα έσοδα εκτιμώνται με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (ιστορικά δεδομένα κλπ). Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 55 του Γενικού Κανονισμού, μετά τη λήξη του έργου θα επιβεβαιωθεί η ορθότητα των εκτιμήσεων.
    5. Στην επικείμενη αναθεώρηση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, θα προβλέπεται η συμπλήρωση μόνο του πρώτου σκέλους του σημερινού κεφαλαίου 3.

  • » Σε περίπτωση μεταβίβασης της αρμόδιότητας υλοποίησης από ΔΕΥΑ σε Δήμο βάση της προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 22 του Ν.3614/2007, για συγχρηματοδοτούμενη πράξη παρακαλούμε να διευκρινίσετε αν οι όροι χρηματοδότησης θα είναι αυτοί της ΔΕΥΑ (δηλ. ΜΗ επιλέξιμος ΦΠΑ και ίδια συμμετοχή 16,25%) ή του Δήμου (επιλέξιμος ΦΠΑ και χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ 100%).

    Κατ’ αρχήν η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007, προϋποθέτει αφενός η ΔΕΥΑ να μην είναι διαχειριστικά επαρκής για την κατηγορία, που αφορά το συγκεκριμένο έργο (τύπου Α για τεχνικά έργα) και αντίστοιχα ο Δήμος να διαθέτει ήδη διαχειριστική επάρκεια. Με την Προγραμματική Σύμβαση η ΔΕΥΑ μεταβιβάζει στο Δήμο την αρμοδιότητα της να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο (το ρόλο δηλαδή του φορέα υλοποίησης - δικαιούχου της πράξης) και το οποίο μετά την ολοκλήρωση του παραδίδεται από τον φορέα υλοποίησης (το Δήμο) στον κύριο του έργου (τη ΔΕΥΑ).

    Σε ότι αφορά στην καταβολή της ίδιας συμμετοχής για το έργο, εφόσον το έργο υλοποιείται για λογαριασμό της ΔΕΥΑ, στην οποία παραδίδεται μετά την ολοκλήρωσή του το έργο, η υποχρέωση αυτή κατ΄εφαρμογή του άρθρου 13, του Ν.1069/80, συνεχίζει να ισχύει για το έργο, ανεξάρτητα αν αυτό υλοποιηθεί από το Δήμο, εφόσον η ΔΕΥΑ δεν είναι διαχειριστικά επαρκής. Στην περίπτωση αυτή, στο Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης (πεδίο 124) συμπληρώνεται η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑ, η οποία ανέρχεται στο 65% της εθνικής συμμετοχής. Η δέσμευση αυτή θα προβλεφθεί στην Προγραμματική Σύμβαση και θα περιγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο η υποχρέωση της ΔΕΥΑ να διαθέσει στον Δήμο την προβλεπόμενη ίδια συμμετοχή προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο απρόσκοπτα. Το ποσόν της ίδιας συμμετοχής θα οριστικοποιηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή στην απόφαση ένταξης της πράξης.

    Για την επιλεξιμότητα του ΦΠΑ, ως γενική κατεύθυνση για τις περιπτώσεις αυτές είναι ότι ισχύουν τα προβλεπόμενα (υπαγόμενη δραστηριότητα σε καθεστώς ΦΠΑ) για το είδος του συγκεκριμένου έργου, ανεξάρτητα του φορέα που το υλοποιεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη για τα θέματα χειρισμού του ΦΠΑ στις περιπτώσεις των Προγραμματικών Συμβάσεων του Ν.3614/07, σχετική συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση ΦΠΑ του Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων θα σας αποσταλεί πρόσθετη διευκρίνιση.


  • » Σε περίπτωση που ένας φορέας δεν έχει διαχειριστική επάρκεια και υπογράψει προγραμματική σύμβαση με έναν δεύτερο φορέα για να γίνει ο δεύτερος φορέας δικαιούχος μιας πράξης: Πώς καλύπτονται τα διαχειριστικά κόστη του δεύτερου φορέα (δικαιούχου πια)που απαιτούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης της πράξης (υποβολή πρότασης, κατάρτιση τευχών προκήρυξης, διαγωνιστικές διαδικασίες κλπ); Στην περίπτωση της ΚτΠ ΑΕ αυτά καλύπτονται από τον Άξονα της Τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής αλλά σε άλλη περίπτωση ποια είναι η λύση;

    Το υπόδειγμα της Προγραμματικής Σύμβασης, που έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, δεν περιλαμβάνει άρθρο για την κάλυψη της αποζημίωσης του φορέα υλοποίησης του έργου, δίνει όμως τη δυνατότητα να συμπληρωθούν πρόσθετοι όροι ή άρθρα, κατά την κρίση των συμβαλλομένων, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η περίπτωση αυτή.

    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Ν. 3614/07, ορίζεται η δυνατότητα κάλυψης των πρόσθετων δαπανών διοίκησης του φορέα που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, απολογιστικά. Περαιτέρω και σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας που προσδιορίζονται στην ΥΠΑΣΥΔ (ΥΑ με αρ. πρωτ. 14053/ΕΥΣ 1749/27.03.08), ότι «οι δαπάνες που σχετίζονται με συμβάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εκτέλεσης της πράξης χωρίς να αποφέρουν ανάλογη προστιθέμενη αξία δεν είναι επιλέξιμες», δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος του συγχρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού του έργου.

    Η διάταξη αυτή δεν αναιρεί τη δυνατότητα να καλυφθούν οι δαπάνες αυτές από άλλους πόρους εφόσον καλύπτουν την αποζημίωση του φορέα για την επιβάρυνση που προκαλεί η υλοποίηση του έργου και προσδιορίζονται, όχι με τη μορφή ποσοστού επί του έργου, αλλά με ανάλυση των πραγματικών πρόσθετων δαπανών, που προκαλούνται στο φορέα υλοποίησης και σχετίζονται αποκλειστικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

    Με βάση τα ανωτέρω, δύναται να προστεθεί σχετική διάταξη στην Προγραμματική Σύμβαση, που θα ορίζει την πηγή χρηματοδότησης των «πρόσθετων δαπανών» για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού τους. Επίσης θα ορίζεται η διαδικασία της πληρωμής, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται σε απολογιστικά στοιχεία (σύμφωνα με τη μέθοδο προϋπολογισμού τους), και θα καταβάλλεται με την έκδοση νομίμων παραστατικών εκ μέρους του φορέα υλοποίησης. Σε καμία περίπτωση η πληρωμή των "πρόσθετων δαπανών" δεν μπορεί να στηρίζεται σε κατ’ αποκοπή τίμημα.

    Επί πλέον θα πρέπει, να διασφαλίζεται ότι οι «πρόσθετες δαπάνες» δεν αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης από άλλη πηγή ή από τον τακτικό προϋπολογισμό. Επίσης σε κάθε περίπτωση το συνολικό κόστος των πρόσθετων δαπανών θα πρέπει να κυμαίνεται σε ένα εύλογο ύψος και να μην έχει ως αποτέλεσμα την παροχή κέρδους στο δικαιούχο, δηλαδή τη δημιουργία πλεονάσματος σε αυτόν.


  • » Στη προκήρυξη για το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ» (Ανοιχτός διαγωνισμός βάσει Π.Δ. 60/07, του ΠΔ 118/07 και ΚΥΑ 60292/2158/27.08.08 ΦΕΚ1724/Β) ένα από τα κριτήρια επιλογής αναδόχου είναι η ύπαρξη τρίμηνων ενσήμων των υποχρεωτικών ειδικοτήτων του προσωπικού των δομών πριν την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης από τον ενδιαφερόμενο φορέα. Αν μία επιχείρηση ΟΤΑ παρόλο που έχει προ τριμήνου το προσωπικό δεν μπορεί για ασφαλιστικούς και φορολογικούς λόγους να υποβάλει πρόταση, μπορεί να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με άλλη επιχείρηση ΟΤΑ ώστε να υποβάλει η δεύτερη πρόταση για το έργο χρησιμοποιώντας το προσωπικό της πρώτης; Σημειωτέον η χρήση προγραμματικών συμβάσεων δεν αναφέρεται στη προκήρυξη.

    Σύμφωνα με το άρθρο 43 (παρ. 2 εδάφ. ε και στ), του Π.Δ 60/07, κάθε οικονομικός φορέας αποκλείεται από την συμμετοχή του σε δημόσια σύμβαση, όταν δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσο αφορά στη καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, και όταν δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσο αφορά στην πληρωμή φόρων και τελών. Ειδκότερα στην προκήρυξη ορίζεται ως υποχρέωση για τη νόμιμη συμμετοχή των φορέων στη διαγωνιστική διαδικασία η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η οποία αποδεικνύεται κατά το στάδιο του ελέγχου των δικαιολογητικων κατακύρωσης με την προσκόμιση της σχετικής ενημερότητας. 

    Συνεπώς η μη εκπληρώση των ανωτέρω υποχρεώσεων αποτελεί λόγο αποκλεισμού που αφορά στην προσωπική κατάσταση των προσφερόντων και δε δύναται να καλυφθεί, όπως ενδεχομένως να συνέβαινε στην περίπτωση των κριτηρίων τεχνικής καταλληλότητας ή και οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας, με την προσφυγή στους πόρους ενός άλλου φορέα είτε μέσω επίκλησης "δάνειας εμπειρίας", σύναψης υπεργολαβίας είτε προγραμματικής συμφωνίας.


  • » Σε έργο ενταγμένο στο ΠΕΠ, προ τριετίας ολοκληρώθηκε η διαδικασία οριστικής έκπτωσης του αναδόχου. Ταυτοχρόνως ζητήθηκε και η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης αλλά αργότερα ζητήθηκε από τον Φορέα το «πάγωμα» της διαδικασίας κατάπτωσης (προς ΤΣΜΕΔΕ). Εν όψει του κλεισίματος του έργου προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα: α) Είναι νόμιμο να ανακληθεί η απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για οριστική έκπτωση του αναδόχου, μετά από 3 χρόνια; Επισημαίνεται ότι δεν είχε υποβληθεί ένσταση. β) Υπάρχει νόμιμη δυνατότητα, μερικής άρσης της έκπτωσης, δηλαδή άρση των οικονομικών μόνο συνεπειών αυτής και να μη ζητηθεί η κατάπτωση των εγγυητικών; γ) Εάν γίνει η κατάπτωση των εγγυητικών (ύψους 200.000€), τα χρήματα επιστρέφουν στο ΠΔΕ ή παραμένουν στον κύριο του έργου; δ) Ποιο είναι το ποσό που υπολογίζεται τελικά για κλείσιμο του έργου στο ΠΕΠ;

    Όταν η έκπτωση είναι οριστική και μάλιστα προ τριετίας, ο ανάδοχος αποξενώνεται από το έργο και η εργολαβία εκκαθαρίζεται το συντομότερο δυνατό. Καθίσταται συνεπώς άμεσα απαιτητό, ως ειδική ποινική ρήτρα, το σύνολο των εγγυήσεων για την καλή εκτέλεση του έργου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 7 του Ν. 3669/2008 "αν κατά της απόφασης έκτπωσης δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση ή αν απορριφθεί η ένσταση από την αρμόδια προς τούτο προϊσταμένη αρχή, η έκπτωση καθίσταται οριστική". Ως εκ τούτου δεν μπορεί να ανακληθεί η απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για οριστική έκπτωση του αναδόχου,  η οποία λήφθηκε τρία χρόνια πριν και όταν, μάλιστα, δεν υποβλήθηκε κατά αυτής σχετική ένσταση.

    Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει διοικητική διαδικασία που να επιτρέπει τη δυνατότητα μερικής άρσης της έκπτωσης, ουτωσώστε να αποφευχθεί η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών.

    Σχετικά με την επιστροφή του ποσού των εγγυητικών επιστολών τα χρήματα θα κατατεθούν στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος με κωδικό 234881/1 ή θα κατατεθούν στη ΔΟΥ ως έσοδο στον Κωδικό 7995 του Δημοσίου.

    Αναφορικά με το υπολογιζόμενο ποσό για το κλείσιμο του έργου η κατάπτωση των εγγυητικών μειώνει ισόποσα τις επιλέξιμες δαπάνες του έργου.


  • » Ενόψει της μεταφοράς έργων από το ΠΕΠ στο ΕΣΠΑ θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν απαιτείται ιδιαίτερη διαδικασία για έργα που έχουν ελεγχθεί από τη Μονάδα Γ’ της Υπηρεσίας μας στα πλαίσια των ετήσιων Τακτικών Ελέγχων, και οι έλεγχοι των οποίων έχουν ολοκληρωθεί (κι έχουν «κλείσει» στο ΟΠΣ).

    Βάσει του με Α.Π. 17205/ΕΥΣ 2512/1-4-2009 εγγράφου με θέμα: "Οδηγίες για τη διαδικασία μετάβασης από την προγραμματική περίοδο 2000-2006 (Γ΄ΚΠΣ) στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 (ΕΣΠΑ), για τα έργα που αποσύρονται από το Γ΄ΚΠΣ και δύναται να μεταφερθούν στο σύνολό τους στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε η μεταφορά αυτή να μη δημιουργεί κίνδυνο απώλειας πόρων στο Πρόγραμμα του Γ΄ΚΠΣ.

    Η διαδικασία απόσυρσης των έργων από το Γ΄ΚΠΣ ταξινομείται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το εάν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές και εάν αυτές έχουν λάβει μέρος σε αίτηση πλήρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

    1η κατηγορία έργων: Για τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣ αλλά δεν έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δεν έχουν λάβει μέρος σε αίτηση πληρωμής), θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις απένταξης από το ΕΠ του Γ' ΚΠΣ με το αιτιολογικό διαχειριστικοί λόγοι, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η απόφαση απένταξης  θα πρέπει να καταχωρηθεί στο ΟΠΣ. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να διαγραφούν τα σχετικά μηνιαία δελτία μετά από σχετικό αίτημα στο Help desk και σύμφωνη γνώμη της Αρχής Πληρωμής. Για τις απεντάξεις αυτές δεν εφαρμόζεται η ΚΥΑ υπ.αρ. 907/052/ΦΕΚ878Β/2.67.03 (Εθνικό Σύστημα Δημοσιονομικών Διορθώσεων) γιατί δεν πρόκειται για απένταξη συνέπεια παρατυπίας. Τα έργα αυτά δεν θα εμφανιστούν στην κατάσταση των έργων της τελικής έκθεσης του ΕΠ.

    2η κατηγορία έργων: Για τα έργα που έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές και έχουν λάβει μέρος σε αίτηση πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκδοθεί απόφαση απένταξης αλλά δεν μπορεί να καταχωρηθεί στο ΟΠΣ γιατί υπάρχουν πληρωμές και τα αντίστοιχα μηνιαία δεν μπορούν να διαγραφούν γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί σε αίτηση πληρωμής. Οι δαπάνες της πράξης μηδενίζονται με αντιλογισμό των πληρωμών και στη συνέχεια μηδενίζονται οι προϋπολογισμοί των υποέργων και του έργου. Τα έργα αυτά θα εμφανιστούν στη λίστα των έργων της τελικής έκθεσης με μηδενικό προϋπολογισμό, μηδενικές πληρωμές και μηδενικούς δείκτες εκροών και αποτελέσματος.

    Οι έλεγχοι από την Μονάδα Γ ή άλλους φορείς (ΕΔΕΛ, κλπ.) δεν διαφοροποιούν τη διαδικασία που έχει οριστεί βάσει της ως άνω κατηγοριοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχα όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τους Ετήσιους Τακτικούς Ελέγχους (που έχουν ολοκληρωθεί και "κλείσει" στο ΟΠΣ), καθώς και όλα τα άλλα σχετικά στοιχεία που αφορούν το έργο και είναι καταχωρημένά στο ΟΠΣ για το Γ΄ΚΠΣ, θα πρέπει αυτούσια να μεταφερθούν στο ΟΠΣ ως έργο του ΕΣΠΑ και να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο των Οδηγιών για τη διαδικασία μετάβασης.


  • » Οι προσκλήσεις για τη διαχειριστική επάρκεια δυνητικών δικαιούχων, που δημοσιεύουν οι Ειδικές υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης με ποια λογική επιλέγουν τους δυνητικούς δικαιούχους που προσκαλούν και τον τύπο επιβεβαίωσης της επάρκειας ;

    Οι προσκλήσεις για τη διαχειριστική επάρκεια, που δημοσιοποιούνται από τις Ειδικές Υπηρεσίες, θα αντιστοιχούν στον προγραμματισμό τους για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για ένταξη πράξεων. Επομένως στη βάση αυτή μπορούν να εξειδικεύσουν τους δυνητικούς δικαιούχους στους οποίους απευθύνονται αλλά και τον τύπο της επιβεβαίωσης της επάρκειας, που κατά κύριο λόγο θα αφορούν οι προσκλήσεις αυτές, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στους φορείς να αιτηθούν παράλληλα και πρόσθετες κατηγορίες επιβεβαίωσης, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.


www.tebo.gr
  • e-Library
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Προσβασιμότητα
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης
Προγράμματος
Τεχνική Βοήθεια & Υποστήριξη Δικαιούχων
Νίκης 10 - 6oς όροφος
105 63 Αθήνα
Τηλ.: 210 3742400
tebo@minfin.gr
Συγχρηματοδότηση και ΕΣΠΑ